31 Mart 2012 Cumartesi

İÇLİ KÖFTE

HAMURU:

4 Su bardağı bulguru bir kaseye koy
Bu bulguru sıcak suyla ıslat ve üstünü kapatıp bir süre beklet
Yeteri kadar bekledikten sonra 16 yemek kaşığı un koy
(1 su bardağı bulgur = 4/5 yemek kaşığı un)
1 çay bardağı irmik ekle
3 yumurta kır
2 çay kaşığı tuz ve
Biraz toz biber

Bu karışımı ılık suyla kıvamı tutana kadar yoğur. Kıvama gelmiş olması için hamurun yumuşaması gerekli.

KIYMALI İÇİ:


Tavaya yarım paketten biraz daha az sana yağ koy
Bu yağ eriyince kıyılmış 1 adet soğanı ekle
Soğanlar ölünce 250 gr kıymayı ilave et
Varsa biraz ceviz serpiştir
Üstüne yarım demet kıyılmış maydonuzu ekle
Baharat olarak: tuz
                              toz biber
                              pul biber


ÜSTÜNE DÖKÜLEN SOSU:

Bir tavaya 2,3 yemek kaşığı yağ koy
Bu yağ kızınca, birkaç adet dövülmüş sarımsak
                            2 yemek kaşığı salça
                            yarım su bardağı su
Baharat olarak: biraz toz biber
                              biraz karabiber ekle

Bu sos pişince: maydonoz da koyabiliriz

PİŞİRİLMESİ:
Hamuru eline bir parça al ve yuvarlak-derin şeklini ver
*Elini sürekli ıslat
* Hamuru çatlamasın
* Hamur olabildiğince ince olsun

Oluşan bu şeklin içine hazırlanan kıymalı içi koy ve şekil vererek kapat

Derin bir tencereye su koyup, kaynat
Su kaynayınca  hazırlanan içli köfteleri suya atmadan önce suya biraz tuz at
İçli köfteleri suya bırak ve pişmesini bekle

* Pişen içli köfteler suyun yüzeyine çıkar
İçli köfteleri pişince süz ve bir tabağa al
Üzerine hazırladığımız sosu dök ve servis et

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder